Milyen akkumulátort válasszak?

Gyakori kérdés, hogy milyen akkumulátor kerüljön az UPS-ekbe, inverterek akkutelepeibe.

Ebben próbálunk segíteni a kép után.

Milyen akkumulátort válasszak? - 1. kép

Fizikai méret

Az UPS (szünetmentes tápegység) készülékekben beépített akkumulátort találunk, így kiemelten fontos a méret. Léteznek külső akkus UPS-ek, itt nem számít a fizikai méret, lásd a következőt:

Az inverter készülékekben nincs helye akkumulátornak, azokat valahol el kell helyezni, és bekötni a készülékre (egy pozitív és egy negatív kábel). Természetesen a fizikai méretnek csak az szab határt, hogy hová akarjuk tenni.

Kapacitás ("amperóra", Ah)

A készülék gépkönyve ad iránymutatást.

Egyébként minél nagyobb a kapacitás ("az amperóra"), annál tovább "ad áramot" a készülék, áramszünet esetén. Ezt nevezzük áthidalási időnek.

Milyen akkumulátort válasszak? - 2. kép

Minőség

1. Riasztóba való, biztonságtechnikai akkuk

Ezek a legolcsóbb akkumulátorok. Ritkán van szükség a bennük tárolt "áramra", és akkor is rövid ideig, alacsony teljesítményfelvétel mellett. UPS vagy inverter készülékben élettartamuk kevesebb, mint másfél év! Kis súlyukról ismerhetők fel, és nálunk nem is kapható ilyen kivitel.

2. Normál minőségű akkumulátorok

Közepes árszintű akkuk, többségében mi is ilyenekt forgalmazunk, a vásárlói igénykhez igazodva. Pontosan olyan (ciklikus, azaz ismétlődő) használatra vannak kifejlesztve, ami egy UPS vagy invverter készülékben éri őket. 

Élettartamuk 3-5 év, az igénybevételtől (áramszünetektől) függően.

3. High-Rate akkumulátorok

Az átlagosnál drágább, magas minőségű akkumulátorok. Az on-line (zéró átkapcsolási idejű) UPS készülékekbe, mint az APC SURT széria, ezek az akkuk valók. Folyamatos üzemre, nagy igénybevételre és megbízhatóságra tervezték őket.

A mi termékkínálatunkban a Datasafe NPX sorozat felel meg ennek a minőségi színvonalnak.

Élettartamuk 4-5 év (on-line készülékben 2-4 év), a terheléstől és az áramszünetektől függően.

AGM akkumulátor

Magyaroszágon sajnos keveredik a "zselés" és az AGM kifejezés. A zselés akkumulátor mást jelent, itt a pontos megnevezés az AGM!

UPS és inverter készülékekhez kizárólag AGM akkumulátorokat kínálunk.

Fontos, hogy az amperórában (Ah) megadott kapacitást az akkuk 10 órás kisütés (azaz közepes terhelés) mellett tudják. Ha nagyobb a terhelés, és 10 perc alatt sütjük ki az akkut, akkor a kapacitás már csak fele a névleges értéknek.